Friday, September 14, 2007

ΑΥΣΤΗΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ? Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

Πέραν της πλάκας, ο Μπάγιεβιτς παραμένει ο καλύτερος προπονητής που πέρασε από τους ελληνικούς πάγκους. Το γεγονός όμως ότι αποχώρησε από όλες τις ελληνικές ομάδες που εργάστηκε ως πετυχημένος μεν, αδιάφορος μέχρι αντιπαθής (άντε και προδότης) δε, χρήζει διερεύνησης.
Νομίζω ότι ο Μπάγιεβιτς πληρώνει τον εγωισμό του ή/και την ανασφάλεια του. Ένας άνθρωπος που δε χαμογελάει, που έχει πάντα ένα σκυθρωπό ύφος, που μιλάει πιο αργά και από υπουργό εξωτερικών, που τον βλέπεις να κοουτσάρει και νομίζεις ότι προχθές έχασε τη μάνα του, δύσκολα θα αγαπηθεί από τους οπαδούς.
Και για αυτούς που θα βιαστούν να σχολιάσουν "ο Ντούσαν είναι σοβαρός επαγγελματίας και όχι γραφικός", να επισημάνω πως και (ο επίσης Σέρβος και όχι Σουηδός) Ομπράντοβιτς είναι σοβαρότατος και σούπερ-επιτυχημένος επαγγελματίας, αλλά λατρεύεται. Σίγουρα βοηθάνε και τα τρία ευρωπαϊκά που έχει πάρει, αλλά δε μπορώ να φανταστώ πως οι βάζελοι θα τον θεοποιούσαν, αν την ώρα που ο Ζισκάουσκας έβαζε το νικητήριο καλάθι, αυτός απλά γύρναγε σκεπτικός το κομπολόι του με το ύφος του στρατηγού-νικητή που δεν αμφέβαλλε ποτέ.
Νομίζω πως ένα χαρακτηριστικό αντίστοιχο παράδειγμα ανακολουθίας προσφοράς και αποδοχής είναι αυτό του Ντέμη και του Τσιάρτα. Ο Ντέμης πανηγύριζε σαν οριτζιναλίστας, ο Τσιάρτας φύλαγε τη βέρα και είχε το υφάκι "χάρη σας κάνω που παίζω". Ο πρώτος δεν πήρε ποτέ πρωτάθλημα, αλλά λατρεύτηκε, ο δεύτερος ήταν ο ηγέτης της καλύτερης ΑΕΚ όλων των εποχών, αλλά η σχέση του με τους οπαδούς ήταν από τυπική ως ελαφρά σνομπ.
Σίγουρα η εκδηλοτικότητα δε κάνει καλύτερο έναν προπονητή. Πολλές φορές συμβαίνει και το αντίθετο με καλύτερο παράδειγμα που μου έρχεται αυτή τη στιγμή στο κεφάλι, τον Ιωαννίδη και τον Αναστασιάδη. Σίγουρα, χωρίς αποτελέσματα, ακόμα και ο Αναστό στο πάγκο του γαύρου θα αποδοκιμαζόταν. Ο οπαδός θέλει νίκες, αλλά θέλει και να βλέπει ότι αυτοί που βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο αγαπάνε την ομάδα, όχι επειδή είναι η δουλειά τους, αλλά επειδή είναι η κάβλα τους, (έστω και στα ψεύτικα, έστω και για one night stand). Καλώς ή κακώς, ο αθλητισμός είναι επαγγελματικός όσον αφορά τους παίκτες, τους προπονητές, τους ιδιοκτήτες, τους δημοσιογράφους, αλλά όχι και τους οπαδούς. (Το γεγονός πως τελικά οι περισσότεροι οπαδοί είναι "επαγγελματίες" και οι περισσότεροι παίκτες, παράγοντες και κυρίως δημοσιογράφοι "ερασιτέχνες" είναι θέμα επόμενου post.)

4 comments:

Anonymous said...

Diafwnw...

O basikos logos pou o Mpagevits misithike apo tous aektzhdes einai oti ton eixan latrepsei sa theo (o Xatzhxristos lene eixe bgalei to papi tou Ntousan). Apo ton Olympiako efyge sxetika nwris kai o Proedros apedeikse oti mporouse kai xwris ayton na pairnei prwtathlimata. Otan htan ston PAOK ta spor tou borra eixan bgei me ekswfylo "Ntousan Meine Mazi Mas" kai mia laothalasa apo pisw na proskyna. Otan htan na paei ston Panathinaiko o kosmos dixastike kai sta diafora prasina board eginan omoirikoi kaygades gia parth tou les kai htan o Giwrgatos.

ximaleo said...

Ο Μπάγιεβιτς έφυγε από το γαύρο μετά από 3 χρόνια και κάτι ψηλά. Όχι ακριβώς νωρίς, δηλαδή. Και πίστεψε με, ούτε που στεναχωρήθηκε και κανένας. Τώρα για τον ΠΑΟΚ, δε ξέρω τι λένε τα σπορ του Βορρά (που κάνουν παιχνίδι στο Βορρά και είναι αναξιόπιστα), αλλά δεν άκουσα ή διάβασα για ξεσηκωμό των οπαδών, δημοσιογράφων, παικτών κτλ.

Anonymous said...

Sth dekaetia ta tria xronia einai "nwris". En pash periptwsei o Mpagevits ontws den tairiazei me ta xnwta twn Olympiakwn kai mallon de tha mporouse na latreytei akomh kai an htan proponhths se ola ta prwtathlimata. Etsi ki alliws elaxistoi exoun kataferei na epityxoun na taytistoun me panw apo mia omada (o iwannidhs sto mpasket einai ena paradeigma).

Anonymous said...

Η κριτική στον Τσιάρτα είναι πολύ επιεικής, υπό την έννοια ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Το φίλημα της βέρας vs το ανέβασμα στα κάγκελα δεν υπήρξε ποτέ θέμα σύγκρισης των 2 [στα μυαλά κανενού (sic)]. Ο Βαθίληθ (μεταξύ άλλων) στήριξε Big Mac μέχρι τέλους, ο Βαθίληθ έκανε προκλητικές δηλώσεις όταν το δικαστήριο του επιδίκαζε το σύνολο των χρημάτων που του αναλογούσαν βάσει συμβολαίου γιατί δε συμφωνούσε με τον τρόπο καταβολής τους, ο Βαθίληθ μιλούσε υποτιμητικά για την προσπάθεια που έγινε το 2004 από DfairplayN και συνεργάτες. Συνοψίζοντας, Ο Βαθίληθ ήταν για την πάρτη του σε ένα χώρο (οπαδοί) που αυτό δεν είναι κατανοητό, πόσο μάλλον σεβαστό. Ο Βαθίληθ το ήξερε, οι επιλογές του είναι συνειδητές, ας ζήσει με αυτές. Οι υπόλοιποι, να ζήσουμε να τον θυμόμαστε.