Tuesday, September 18, 2007

SIR TAKIS IS OUT OF FOCUS

OK, OK, στο blog δεν σχολιάζουμε ομάδες του ΠΟΚ, αλλά αφενός η απουσία πρωταθλήματος εδώ και ένα μήνα, αφετέρου η απορία και η αγανάκτηση επιτρέπει μία εξαίρεση. Καταρχάς αυτά περί κούρασης, άδειας κερκίδας και διαιτησίας τα προσπερνάω. Ο Λεμονής γνώριζε εδώ και 20 μέρες ότι θα παίξει στο άδειο Καραϊσκάκη, με ένα μόνο επίσημο ματς στα πόδια των παικτών. Οπότε, φαντάζομαι, ότι πρέπει να κατάστρωσε ένα πλάνο, με βάση αυτά τα δεδομένα. Κατάλαβε κανείς ποιο ήταν το σχέδιο? Ότι κυνήγησε ένα γκολ παίζοντας σφικτά και ποντάροντας στην ποιότητα της τριπλέτας μπροστά, το καταλάβαμε όλοι. Μετά όμως τι?
Να κρατήσουμε το μηδέν πίσω χωρίς να υπάρχει χαφ που θα μπορούσε να κρατήσει μπάλα? Να αντέξει η ομάδα στην πίεση όταν οι μοναδικές αλλαγές στον πάγκο ήταν ο Ντάρκο, ο Πάντος, ο Είσαι Τρέλα και ο Μάρκο Νε? Να βάλουμε και δεύτερο γκολ στη κόντρα με το Τζόλε και το Γκαλέτι ερχόμενους από τραυματισμό και το Λούα Λούα να αδυνατεί (σε όλο το παιχνίδι) να παίξει σέντερ φορ? Να μη γκελάρει η άμυνα για 90 ολόκληρα λεπτά, ειδικά όταν στην αμυντική τετράδα συμπεριλαμβάνεται ο Χρήστος -πρώην ποδοσφαιριστής - Πατσατζόγλου, ο οποίος τρεις φορές αρμένιζε στα δεξιά και δεν έκλεισε προς το κέντρο της άμυνας? (Έτσι μπήκε και το γκολ για όποιον δεν το πρόσεξε, ασχέτως αν ήταν οφσάιντ ή όχι και επί πλέον από το πρώτο ημίχρονο ακούγεται καθαρά ο Λεμονής να του φωνάζει πιο κλειστά).
Από το χθεσινό παιχνίδι φάνηκε ότι καλό είναι το 4-5-1, καλή είναι η ιδέα πως λόγω ποιότητας κάποιων παικτών θα βγούνε δύο τρεις καλές φάσεις, αλλά να μη ξεχνάμε κάτι βασικό. Όταν σκοράρεις, καλό είναι να έχεις σκεφτεί από πριν πως θα διαχειριστείς το ματς (ειδικά όταν δεν έχεις και παιχνίδια στα πόδια σου). Και τέλος, μία ακόμα επισήμανση: Είθισται μία ομάδα όταν δέχεται γκολ να βγαίνει μπροστά για να ανταποδώσει. Οι Ιταλοί δέχτηκαν το τέρμα και βγήκαν μπροστά. Ο Λεμονής πως ακριβώς είχε σκεφτεί να αντιμετωπίσει την αντεπίθεση, ειδικά όταν είχε ξεκινήσει στο παιχνίδι και τα τρία κεντρικά χαφ που διαθέτει? Με το σταυρό στο χέρι, με αγιασμό, με το Μάρκο Νε να κάνει βουντού?
Τέλος πάντων, γεγονός είναι ότι μετά το 70΄ η ομάδα τα φτύσε πλήρως. Και κανείς δε ξέρει τι θα γινόταν αν ξεκινάγαμε με 4-4-2, ώστε να μπει αργότερα το τρίτο (ξεκούραστο) χαφ. Αλλά, καλό είναι να τα λέμε αυτά και να τα σχολιάζουμε, γιατί ήδη τα παπαγαλάκια άρχισαν τις δικαιολογίες. Η διαιτησία, η κούραση, οι άδειες κερκίδες, ο καιρός, το χορτάρι, οι πυρκαγιές και ΚΥΡΙΩΣ τα παιδιά των Εξαρχείων που πέραν της αποσταθεροποίησης του κράτους, επιδιώκουν και τη διάλυση του Ολυμπιακού (κατεστημένο γαρ).
ΥΓ: Ο Βούλης συνεχίζει τις πολύ καλές εμφανίσεις και ο Πάτσα συνεχίζει να είναι πρώην ποδοσφαιριστής. Επίσης, και το γκολ του Γκαλέτι οφσάιντ μου φάνηκε!

4 comments:

THE NIVA said...

Άνοιξες τους ασκούς του Αιόλου και τώρα θα αναμένεις post και για το δικό μας ματς με Art Media (σαν όνομα διαφημιστικής είναι, όπως λέμε εδώ).
Ως προς τα δικά σας θέματα, συμφωνώ για το ότι δεν είχε σχέδιο αντιμετώπισης ο Σιρτάκης. Αλλά πρέπει να κρατήσεις το εξής καλό. Ότι κάπως έτσι πρέπει να παίζεις στην Ευρώπη. Σφικτά και με αντεπιθέσεις που παίκτες σαν τον πολύ καλό (και κωλοπαίδι) Γκαλέτι θα αξιοποιήσουν. Απλώς, ήταν λάθος να αρχίσει αυτό το πείραμα με τη Λάτσιο που είναι πρώην μεγάλη ομάδα (όπως ο Πάτσα είναι πρώην παίκτης). Με λίγη παραπάνω πίεση, ίσως το σκορ να ξέφευγε. Και φυσικά συμφωνώ ότι με τόσους αμυντικογενείς, δεν πολυ-απειλήθηκες αλλά ούτε μπόρεσες να τους κρατήσεις μακριά.
Τέλος πάντων, χρήσιμα συμπεράσματα βγαίνουν. Όπως το ότι αν χρησιμοποιείς 5 από τους 7 μέσους σου στην ενδεκάδα, τότε δε θα έχεις κανένα για αλλαγή (που είναι ο Αρτσούμπι, τι είναι αρτσούμπι;). Ή όπως το γεγονός ότι ο Λεντέσμα δεν αποκτήθηκε για δημιουργικός αμυντικός χαφ αφού κάθεται εμφανώς πίσω από τους άλλους δύο. Άρα ο παίκτης που θα βγάλει κάθετα την μπάλα από το κέντρο δεν υπάρχει (ο Μάρκο Νε δεν υπολογίζεται γενικώς). Εγώ πάντως αν ήμουν γαύρος, θα έδινα λίγη πίστωση ακόμα σε αυτό το στιλ παιχνιδιού (για Ευρώπη φυσικά)...

Anonymous said...

Ego den tha edina katholou xrono se auto to systima. Opos eipes paizei me 5 apo ta 7 xaf. Den exei allagh. Kai ektos autou gia na parei mpala o LouaLoua, 'h o Kobasebits prepei na katebei kentro kai meta ti ginetai? Tipota. Exei 4 amyntikous na ton perimenoun. Einai systhma gia "na mhn xaso". Oxi gia "na paro apotelesma". Pao gia to x. Pou den symbainei omos giati oute trellh amyna exei o Olympiakos oute fobera xaf. Ego den tha tou edina oute mera autou tou systimatos. Nomizo oti to 4-4-2 tou tairiazei kalytera, me lualua kai kostantinou h mitroglou, Tzole, galeti, ktlp...

geokalp said...

συμφωνώ και με τους δύο contributours να γίνει λίγο ΠΟΚ το blog!
'Η απλά ώριμη κριτική σε αυτά που βλέπει το κοινό... (μη βαράτε!)

Συμφωνώ και με τις τρεις τοποθετήσεις - όλες οι επισημάνσεις είναι καίριες, αλλά εάν πρέπει να παίξω στην Ευρώπη διαλέγω κι εγώ στυλ Παναθηναϊκού ή Εθν.Ελλάδας.. αποδεδειγμένα με κούπα!
το άλλο σενάριο θέλει λεφτά...

Ο πρώην Πάτσα θα ήταν στον πάγκο εάν οι υπέυθυνοι έπαιρναν απλά σέντερ μπακ...

ekswfrenwn said...

Εγώ συμφωνώ με το σύστημα του Λεμόνη απόλυτα.Σκεφτείτε την πίεση που έχει αυτός ο άνθρωπος απο το τέλος του πρωταθλήματος και μετά.Στα ραδιόφωνα το καλοκαίρι οι δύο που έτρωγαν το πιο πολύ κράξιμο ήταν αυτός και ο Δημούτσος(ο δεύτερος λόγω ονόματος).Σκφτείτε τι θα γινόταν αν ο Ολυμπιακός ανοιγόταν όπως πέρσι με την Βαλένθια.Η Λάτσιο,με τους πάρα πόλυ επικίνδυνους στον ανοιχτό χώρο Ρόκι και Παντεφ,κάλλιστα θα μπορούσε σε κάποια αντεπίθεση να σκοράρει.Και αν κέρδιζε το ματς,σχέδον όλος ο κόσμος του Θρύλου θα ζήτουσε την αποπομπή του στην επόμενη στραβή(εγώ προσωπικά δεν είμαι ένας από αυτούς).Πίστεύω πως ο Σερ Τάκης θέλησε να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα και κουτσά-στραβά πίστευε πως θα βάλει ένα γκολ.Σώστα ανέφερε ο Χιμαλέο ότι δεν διαχειρίστηκε σώστα το ματς.Και γω όταν τελείωσε το παιχνίδι έλεγα ότι έπρεπε να κάνει μια αλλάγη στο κέντρο,αλλά μετά σκεφτόμουν:έχει κάνενα να βάλει;η απάντηση είναι όχι.Έκανε λάθος γιατί απ΄την αρχή της προετοιμασίας ήθελε να παίξει 4-4-2,και συνάμα με τη μείωση του ρόστερ της ομάδας,δεν είχε εναλλακτικό πλάνο για άλλο σύστημα.Πάντως αυτό είναι το σύστημα που ταιριάζει περισσότερο για την Ευρώπη,απλά προς το τέλος των αγώνων η ομάδα θα κουράζεται γιατί δεν υπάρχουν άλλοι μέσοι που μπορούν να προσφέρουν.Τέλος,και λυπάμαι που το λέω γιατί ειναι απ'τους αγαπημένους μου ποδοσφαιρίστες,συμφωνώ απόλυτα με τον Χιμαλέο για τον Πάτσα.Δυστύχως η τέραστια αποχή του απ'τους αγωνιστικούς χώρους δεν θα τον κάνει να επανελθει στο παλιό καλό επίπεδο...Μακάρι να διαψευστούμε...